Onderzoek

Soms ontstaan er vragen over de ontwikkeling van een kind. Zeker wanneer de ontwikkeling vast lijkt te lopen en je ziet dat het kind wordt belemmerd. Onderzoek kan helpen inzicht te krijgen en erachter te komen waar het kind bij gebaat is en hoe zijn omgeving hierop af kan stemmen. Als je wilt dat je kind zich beter kan concentreren op school, kan het helpen om te weten waar dit aan ligt. Wanneer er een vermoeden is van dyslexie is onderzoek vaak zelfs noodzakelijk om in aanmerking te komen voor behandeling.

 

Situaties waarin onderzoek gewenst is verschillen van elkaar en daarom zal een onderzoeksopzet variëren. Bij het Pedagogen Collectief kunt u terecht met diverse onderzoeksvragen. Klik op het onderwerp om er meer over te lezen.

Persoonlijkheidsontwikkeling

Onderzoek naar persoonlijkheid betreft het in kaart brengen van  de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheid. 

 

Persoonlijkheidskenmerken hebben invloed op hoe iemand zich opstelt binnen verschillende situaties en kunnen daarmee soms ook een gedeelte van klachten verklaren. De sociaal-emotionele ontwikkeling geeft aan hoe het kind of de jongere zich in relatie tot anderen opstelt, ontwikkelt en gedraagt. Anderzijds gaat het over hoe het ‘in zijn vel zit’ en hoe het omgaat met zijn gevoelens. 

 

Aspecten zoals zelfbeeld, karakter-eigenschappen, competentiebeleving, motivatie, angsten of onzekerheden kunnen worden betrokken bij het onderzoek, maar ook de sociale cognitie, vaardigheden, betrokkenheid op de omgeving en  vriendschapsrelaties zijn onderwerp van onderzoek.

 

Wanneer aanmelden voor persoonlijkheidsonderzoek?
Wanneer er zorgen zijn rond de persoonlijkheidsontwikkeling van uw kind gaat u naar de huisarts, het CJG of een medisch specialist (bijvoorbeeld kinderarts of kinderpsychiater). Deze zal met u bespreken of er genoeg aanwijzingen zijn voor vergoede jeugdhulp. Indien er een verwijzing is, kunt u aanmelden bij het Pedagogen Collectief.

Na aanmelding bij het Pedagogen Collectief wordt er een netwerkintake gestart met het gezin. Dat houdt in dat we de klachten van u en uw kind in kaart brengen met elkaar. Uit de netwerkintake komt de grootste wens voor verandering naar voren en wie daarin wat kan doen. We bieden het pedagogen collectief binnen de GB-GGZ eventueel korte screeningsdiagnostiek naar aandachtsproblemen & sociaal en emotionele problemen met als doel richting voor kortdurende behandeling. Wij voeren geen diagnostiek uit alleen ten behoeve van een classificatie (DSM-V diagnose).

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info